Bøgernes magiske verden

Jeg har altid elsket at læse. Der er noget magisk over at sætte sig ned med en bog og begive sig ind i en helt anden verden. Det forsøger jeg også at få til at smitte af på pigerne.

Det er ikke altid, det er lige sjovt at læse, når man skal og skolen siger det og alt det der. Men man må endelig ikke glemme en af grundene til, at det er så vigtigt at lære at læse: Så man kan læse alle de fantastiske historier, der er skrevet i verden. Man kan opleve en ny verden hver eneste dag.

Jeg har altid elsket at læse og har brugt usigeligt meget tid på det i mine unge dage. Jeg havde endda et par bøger, som var mine ‘sommerbøger’. De skulle læses hver sommer på et tæppe i solen. Så var jeg lykkelig…

Med tiden er det lige som om, jeg ikke kan finde tiden og roen til det. Jeg har i en lang periode været træt af, at jeg ikke havde mit åndehul, hvor der bare var mig og personerne i bogen. Jeg savnede den der følelse af at blive total opslugt af historien og glemme tid og sted – indtil en tidligere kollega introducerede mig for lydbøger på cd. Endelig kunne man få historierne igen og uden at slippe det, man havde i hænderne. Man skal lige vænne sig til, at det er en anden, der fortæller og ikke er ens egen fortæller-stemme inde fra hovedet. Og der går ærligt talt lidt af hele oplevelsen, men det er absolut bedre end ingenting, så jeg gik på kompromis.

Senere begyndte e-bøgerne at dukke op og nu er der jo deciderede bog-tjenester som story-tel og mofibo, som gør, at man aldrig behøver at gå glip af en god bog mere.

Nå, men pointen med det hele er, at jeg prøver at lære mine børn om denne fantastiske skrevne verden og forsøger at fylde deres hoveder med de mest vidunderlige historier i verden. Lige fra de kendte og elskede, som f.eks.: Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg, Palle Alene i Verden, Alfons Åberg, Orla Frøsnapper og Otto er et Næsehorn. Gennem tegneseriegenren med bl.a. Anders And, Vakse Viggo og Lucky Luke. Og hen til de lidt tungere som Brødrene Grimm og H. C. Andersen. Og fra den ene ende af skalaen til den anden er der jo alt muligt som Halfdan Rasmussens rim og remser, Folk og Røvere i Kardemommeby, Vitello, osv.

Pigerne har en skattekiste fyldt med pixi-bøger, så der er altid er en historie om end lille, hvis de får lyst

Pigernes pixi-skattekiste

Heldigvis har pigernes skole også et velassorteret skolebibliotek og de kommer ofte hjem med nogle helt vidunderlige historier, som de selv skal læse, men ofte har de en spændende bog med hjem, som de skal/gerne vil have læst af en voksen.

Og lige præcis det sidste har inspireret mig til at skrive dette indlæg.

IMG_7500 (2)-001

Jeg sad i går aftes og læste et par af disse bøger for pigerne. Den første var en historie, Maja havde lånt om et par trolde-søskende, Paja og Pajko, der er på jagt efter en los – serien hedde ‘Troldeliv’. Sød historie, hvor man lærer lidt om spor med et drys af troldetro. Men ikke så meget mere end det.

Bagefter havde Emma en bog af Astrid Lindgren, hun gerne ville have, jeg læste. Jeg elsker Astrid Lindgren og hendes dybe og børnevenlige universer. Denne bog hed ‘Søndenengen’ og var ikke en bog jeg kendte. Så jeg var lige så glad for at få lov at læse den. Og hvor var den rørende!

Søndeneng kort fortalt:

Historien handler om en dreng (Matthias) og hans lillesøster (Anna), der har mistet deres forældre og bliver sat i pleje hos en bonde, der gør alt for at udnytte dem. De skal malke køer og muge ud i stalden hver eneste dag, går i aflagt gråt tøj og får kun kolde kartofler i saltlage at spise. De føler sig som små grå mus og kan næsten ikke holde til det mere. Det, der holder dem kørende, er, for drengens vedkommende, kærligheden til sin søster og for søsteren er det, at hun kan få lov til at komme i skole i de få uger om vinteren, der er skolegang.

Men ikke engang det at gå i skole er så sjovt som hun troede, for også der er de udenfor og anderledes. Men det er bedre end hos bonden, selvom de er ved at fryse ihjel på vej derhen og hjem igen.

En dag ser de den smukkeste ildrøde fugl og Anna vil følge efter den om så hun må dø. Og de kommer til en port ind til en magisk have, ‘Søndeneng’, hvor der er evigt forår og glade friske børn i røde, blå og hvide klæder. Der er også en Mor, som tager dem til sig som hendes egne børn og giver dem alt, hvad de kan spise. Porten må ikke lukkes, for så kan den aldrig åbnes igen, så den står altid åben.

Selvom de skal altid tage hjem til bonden igen for at malke og muge, har de nu noget at se frem til og de besøger haven hver dag efter skole. Men skolen stopper jo igen og nu har de kun den dystre tid som bondens arbejdere at se frem til. Den sidste dag følger de som sædvanligt efter den røde fugl hen til haven og da de er kommet indenfor kigger de på hinanden og beslutter sig for at lukke porten.

SLUT!

Det var så rørende en bog og så flot fortalt af Astrid Lindgren, at børnene sad helt mundlamme hele historien igennem. Og så sker der det, jeg elsker: De begynder at spørge. Hvorfor vil de ikke hjem til bonden igen? Hvorfor de lukkede porten? De har lyttet og manglede nogle svar, som vi voksne nok lidt nemmere kan finde. Vi snakkede meget om det her med, at man skal have lov til at være barn, hvad pigen i historien også var meget ked af, at hun ikke fik lov til at være. Man skal have lov at lege og være fyldt med farver og forår og have nogen, der elsker én og vil én det bedste.

Jeg håber, de gik derfra med en følelse af at have hørt en god historie, have lært lidt om, hvordan der var engang og hvordan vi gerne vil have, de oplever deres barndom. Og hvem ved? Måske har det sparket lidt til deres indre læsehest, så de ikke synes, det er så træls, næste gang de skal læse i deres læsebøger. For nu ved de, at der er sådan nogle historier derude og engang kan de selv læse de store meningsfulde historier, som vi læser for dem nu og blive suget ind i bøgernes magiske univers.

Hvis du selv har et barn i indskoling, kan jeg kun anbefale bogen. Ellers så bare læs den for din egen skyld 🙂

Søndeneng

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *